Mire érdemes figyelni, ha polgári szertartást szervezel?

A polgári szertartás fontos mozzanat egy esküvő szervezése közben.  Rengeteg kérdés felmerülhet az előkészületek alatt, melyek nagyban befolyásolják, hogy mennyire lesz „tökéletes” a nagy nap. Éppen ezért érdemes felkészülten nekivágni a polgári szertartás megtervezésének is.

A polgári szertartás helyszíne

Az első és legfontosabb kérdés, hogy kihelyezett vagy hivatalban történő szertartást szeretnétek-e. Szerencsére már van lehetőség a választásra. Ha a hivatalos formánál maradtok, akkor azt is érdemes megfontolni, hogy melyik önkormányzatot választjátok. Mivel az adott helyiségen nem tudunk sokat változtatni, érdemes jól megválasztani a helyszínt, hiszen a titeket körülölelő környezet, nagy hatással lesz a szertartás hangulatára.

Manapság sokan az „amerikai stílusú” esküvőket pártolják. Ez egy nagyon modern szertartási forma, ahol a szabad ég alatt mondjátok ki az Igent. Ez a helyszínválasztás a vendégek szempontjából is előnyösebb, mivel az önkormányzatoknál sok esetben nincs elegendő hely és a vendégek egy része talán nem is fér el a teremben. Ezzel szemben a kihelyezett esküvőkön mindenki végig nézheti a szertartást, ráadásul a díszlet és minden más az elképzeléseitek szerint valósítható meg. Ebben az esetben azonban érdemes elgondolkozni, hogy mennyire ragaszkodtok az anyakönyvvezetőhöz, mert arra is van lehetőség, hogy szertartásvezetőt kérjetek fel az esemény levezetésére.

Miért válasszunk szertartásvezetőt?

Az anyakönyvvezető „kevésbé” rugalmas személy, hiszen kötik a hivatalos szabályok, melyekhez muszáj alkalmazkodni. A szertartásvezető ezzel szemben a ti elképzeléseitekhez igazodva vezeti le a házasságkötést. Fontos, hogy ugyanúgy levezetheti a szertartásvezető a ceremóniát, mint az anyakönyvvezető, de a hivatalos anyakönyvi kivonatot mindenképp az anyakönyvvezetőnél kell majd aláírni.

Érdemes megfontolni, hogy mennyire ragaszkodtok a hagyományokhoz, illetve mennyire fontos számotokra, hogy úgy valósuljon meg a szertartás, ahogy azt elképzeltétek.

Apró részletek, amikre érdemes odafigyelni!

A polgári szertartás alatt- történjen az bárhol- fontos, néhány dolgot szem előtt tartani, fotós szemszögből is.

Ha van rá lehetőség, üljetek szemben a násznéppel, hiszen akkor lehetnek ők is igazán részesei a történéseknek (ez külső helyszínen kicsit könnyebb, és természetesen nem a templomi szertartásra gondolunk). Gyűrűhúzásnál is érdemes úgy fordulni, hogy mindenki láthassa, hogy mi történik, hiszen azért vannak ott a vendégek. A fotós mindent szeretne megörökíteni és mindenkit szeretne láthatóvá tenni, így a tanúk ülőhelyét is kicsit eltolva helyezzük el, hogy ők is jól láthatóak legyenek.

A szertartási asztalon elhelyezett tárgyakra nagyon figyeljünk, mert egy hatalmas virágcsokor, ami mindent kitakar, lehetetlenné teszi pl. az aláírás megörökítését. Amennyiben megoldható, az aláírás ülve történjen, mert lehajolva az asztal fölé, nem igazán a legelőnyösebb képek születnek. Egy műanyag váza a köszöntőcsokroknak, jelentősen rontja az összképet. Persze mondhatjuk, hogy ilyen nincs, de sajnos volt már rá példa (jelen esetben egy szépen felújított helyről van szó) Köszöntésnél jó, ha megoldható, hogy egyszerre egy szülőpárhoz menjetek oda, így jobban megörökíthetőek a megható pillanatok.

Ahhoz, hogy valóban a legszebb fotók készülhessenek el egy esküvőről, rengeteg részletnek kell harmonizálnia. Természetesen tökéletes esküvőt nehéz megszervezni, talán nem is lehetséges, de ha ezekre az „apróságokra” odafigyelünk, akkor nagyban segítjük a fotós munkáját is.