esküvői gyűrűt

Egy gyűrű mindenek felett I.

A karikagyűrű, amely szimbóluma két ember összetartozásának.

Sok párnak nem kis fejtörést okoz  a megfelelő karikagyűrű kiválasztása. Számos kérdés felvetődik, milyen anyag, szín, minta illik egyéniségünkhöz, melyik tükrözi egy életen keresztül, két ember összetartozását. A formákat illetően már nem csak a hagyományos kerek alakú gyűrűk közül tudunk választani, hanem a modernebb anyagok divatosabb, különlegesebb formákat, díszítéseket is elérhetővé tesznek.

Manapság már számos fém áll rendelkezésre, hogy az eljegyzési- , karikagyűrű felé támasztott igényeinket kielégítse. Mindegyik más tulajdonságot és stílust és árat képvisel.

  • sárga arany
  • fehér arany
  • platina
  • palládium
  • titán
  • tungstein

Ebben a bejegyzésben a sárga és a fehér aranyról írnék pár szót

A sárga arany karikagyűrű jó választás azoknak, akik a hagyományosabb színű, stílusú gyűrűket kedvelik. Az aranyat nem véletlenül a nemesfémek királyának is nevezik. Már régóta használják ékszerek készítésére. Mindig is nagy értéket képviselt, mind eszmei, mind anyagi értelemben is. Maga az arany puha, formálható anyag, tehát csak más fémmel ötvözve kapunk belőle ellenálló alapanyagot. Amire fontos figyelni, hogy a 22 karátos arany túl puha ahhoz, hogy minden nap hordjuk, inkább a 18 vagy 14 karátos aranyat válasszuk, amelyek olyan fémekkel vannak ötvözve, hogy jobban bírják a napi használatot. Egyre népszerűbbek a rézzel ötvözött rozé arany gyűrűk is.

A fehér aranyból készült gyűrű, minthogy a nevében is benne van, ezüstös színű, fényét, csillogását pedig ródium bevonattal tudjuk elérni. Anyagát illetően, általában 10% palladiumból (ezért ezüstös a színe) és 90 % színaranyból áll.  Van, hogy nikkelt használnak az ezüstös szín eléréséhez, de mivel ez allergén anyag, ezért egyre kevésbé alkalmazzák. Idővel a ródium bevonat kopik, ezért ha vissza szeretnénk nyerni színét és fényét, újra lehet csiszolni, illetve újra be lehet vonni ródiummal.

Következő bejegyzésben fogok írni a platinából és palládiumból készült gyűrűkről……

Forrás kép a gyűrűk anyagáról: Printerest