eskuvoi gyuru

Egy gyűrű mindenek felett II.

A karikagyűrű, mint szimbólum

Az előző bejegyzésemben írtam, hogy nem kis feladat a pároknak a karikagyűrű kiválasztása. Az arany és ezüst esküvői gyűrűkön kívül már  sok új lehetőség van azoknak a pároknak is, akik a modernebb darabokat részesítik előnyben. Előfordulását tekintve a legritkább fémek, ritkábbak, mint az arany. A palládiumot kb. az 1800-as évektől a platinát már at 1500-as évektől használják ékszerek, tárgyak készítésére.

A palládiumot gyakran hasonlítják a platinához, de mi is a kettő közötti különbség és hasonlóság, melyiket is válasszuk, mint karikagyűrűt?

karikagyűrű

 

Mindkettő természetes fényes, fehér fém (platina gyűrű egy árnyalattal fehérebb). Ha felpróbáljuk mind a kettőt, akkor ránézésre nem fogunk különbséget találni  csak a súly lesz az ami alapján meg tudjuk állapítani melyik a platina és melyik a palládium gyűrű. A platina sűrűbb anyag, ebből adódóan nehezebb is, mint a palládium. Mivel mindkettő nagyon kemény fém, ezért a megmunkálhatóság érdekében ezeket is ötvözik, a platina gyűrűket irídiummal, ródiummal és ruténiummal ötvözik, palládium esetében a ruténiumot használják.

A palládium gyűrű egy idő után ugyan veszít a fényességéből, amitől úgymond patinás kinézete lesz. Valaki kifejezetten szereti ezt a “kopottas” megjelenését. Akit esetleg mégis zavarna, újra políroztathatja, és újra olyan lesz, minta amikor először kivették a dobozból.

A palládium és a platina gyűrűk közötti legfőbb különbség az ár. A platina gyűrűk nagyságrenddel drágábbak, melynek az az oka, hogy sokkal sűrűbb fém, mint a palládium. Ez azt jelenti, hogy egy ugyanakkora gyűrű elkészítéséhez majdnem 2x annyi anyagra van szükség, minta a palládium gyűrűkhöz.

Ha az allergia is szempont, akkor nincs különbség a kettő között , mindkettő hypoallergén fémként van számon tartva.

A platinából készült gyűrűk egyre népszerűbbek, ellenállóságának köszönhetően örök emlék marad.  Ha ezek a gyűrűk tetszenek, de esetleg nem fér bele a költségkeretbe, akkor a palládiumból készült karikagyűrű, jegygyűrű jó választás lehet helyette.

Forrás: wikipedia, Pinterest