fotózás

Unokáink is látni fogják! Vagy nem…

Nem tudom ki hogy van ezzel, én szeretek nosztalgiázni, régi albumokat nézegetni a családról.
Szeretem nézegetni, kutatni a képek között, hogy milyenek voltak gyerekként szüleim, nagyszüleim. Kicsit nehéz rábukkanni régi képekre, hiszen nem volt mindig ilyen “egyszerű” a fotózkodás, mint manapság. Ma már csak elővesszük az éppen aktuális okos telefont és már kész is a kép (már mentettük is a pillanatot az utókornak) Persze én is készítek telefonnal képeket, aztán leülünk a fotelba és megnézegetjük, felidézzük a megörökített élményeket, legkisebb gyerkőcöm imádja megnézni a képeket, amiket baba korában készítettünk róla. Időközönként elmegyünk stúdióba, vagy szabadba, hogy “normális” képek is készüljenek.  Szeretném, ha ő is leülhetne majd a gyerekeivel és megmutathatja, hogy milyen is volt ő.
Vajon készítünk-e megfelelő képeket a gyerekeinkről? Rengeteg gyereket látok, akik már elfordítják inkább a fejüket, “Jajj anya ne már!” felkiáltással. Annyi képet “lövünk” róluk, megnyugtatva magunkat, hogy megörökítettük az első mosolyt, az első lépéseket, az első pancsolást…… (telefonnal persze), ők milyen képeket fognak nézegetni a gyerekkorukról?

De nézzünk tovább…

Ahogyan nézegetem a közösségi oldalakon megjelenő nagyszerűbbnél nagyszerűbb szelfiket, eszembe jut, hogy a készítője vajon elgondolkozott már azon, hogy milyen képeket hagy magáról az utókornak? Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a tini gyerekeink nagy duzzogva adják csak meg a lehetőséget, hogy betekintsünk a “képi” magánszférájukba. Megkapják a jobbnál jobb telefonokat, jobbnál jobb felbontású kamerákkal, és szelfiznek és szelfiznek, megörökítik a “felejthetetlen” pillanatokat. De eljön az idő, majd amikor nekik lesz gyerekük. Vajon az ő gyerekeik milyen képeket fognak nézegetni? Jó, persze tudom, hogy már nem a szekrényben fognak rábukkanni a családi fotókra, hanem digitális formában találnak majd rá. De még mennyi képet fognak találni….

Vajon mit fognak válaszolni, ha megkérdezik, hogy Anya miért csücsörítesz a képen? Anya nem fáztál olyan kevés ruhában? Apa ilyen sok “barátod” volt amikor fiatal voltál?
Most már nincs limitálva 24 vagy 36 kockában a fotósorozat. Korlátok nélkül készítjük a képeket olyan mennyiségben, amiket képtelenség kontrollálni,  válogatni, mi maradjon, mi nem. Pedig érdemes lenne visszatekinteni, átnézni a képeket, legfőképpen törölni törölni és törölni, amíg még lehet 🙂
Persze, haladjunk a korral, készítsünk képeket, de ne felejtkezzünk el a leendő utódainkról, és a kérdéseikről 🙂